Følelser er noget der kommer og går. De er ikke konstante. Det er ikke sådan, at hvis du vågner ked af det en morgen, og jeg tjekker ind på dig 3 uger senere, så er du stadig ked af det!
En følelse stopper igen, og glider over i en anden følelse, og derfra videre over i en ny følelse. Sådan skifter vi rundt imellem at føle mange forskellige følelser hele tiden.
Eksempelvis, når vi bliver forskrækket af en ven, der er udklædt som en zombie, til Halloween. Det kan foregå nogenlunde sådan her; fra spændt til nervøs, til bange, til forskrækket, til lettet, til sjovt osv. Alt på blot nogle få minutter, ja endda sekunder.
Vi kan dog godt være i kontakt med samme følelse igen og igen, så det føles og opleves som om den er konstant.
Fx når vi siger; “Jeg er ked af det hele tiden”, så er det ofte et udtryk for at have følt sig ked af det, flere gange henover en hel dag. Der har dog med garanti også været andre følelser den dag! Et godt bud kunne være; “lettelse” efter en omgang tårer.
Når vi fortæller os selv, at følelserne fylder mere end hvad de i virkeligheden gør, så kan vi føle os i vores følelsers vold. Situationen bliver unødigt tungere end den allerede er, ved at sige; ”Jeg er ked af det hele tiden”.
”Hele tiden” er hele tiden! Altså for altid og for evigt! Vi bliver modløse og opgivende – selvom det er simpelthen ikke rigtigt det vi fortæller os selv.
Det kan opleves som om at vi ikke har indflydelse på vores følelser, og derved ER vi vores følelser. De er ikke blot er noget vi HAR (og som vi har indflydelse på).
Normtalen er at sige; ”Jeg ER ked af det”, og det er som sådan også helt ok. Prøv dog alligevel at tænke det som; ”Jeg HAR ked af det hed”. Det gør nemlig en forskel!
Forestil dig, at det er lidt ligesom at have influenza. Du HAR influenza, og så går kroppen over i en anden tilstand (rask), og så har du ikke længere influenza!
Hvordan kommer jeg så ud af mine følelser vold – spørger du måske dig selv?
Når du forstår at du bare HAR følelser, og ikke ER dine følelser…
- Først og fremmest må vi som sagt være realistiske, og forstå at en følelses ikke er konstant, men skifter fra øjeblik til øjeblik.
- Dernæst skal vi lære at nuancere- og identificere vores følelser.
- Til slut, håndterer vores følelser som noget vi har indflydelse på.
Når vi bliver skarpe til at føle vores følelser og nuancere dem, opdager vi at vi har en bred palet af følelser. Der er meget imellem sort og hvidt. Der er alle regnbuens farver, og det samme gælder for følelser. Der er meget imellem at have det ”ubehageligt” eller ”rart”.
Angst er et godt eksempel. Der er stor forskel på “bange” og “angst”. Angst er en tungere og mere dominerende følelse, end bange. Når man står i et angstanfald, er det godt at vide at følelsen ikke er konstant, men at den går over igen!
Det er også godt at vide om man føler sig bange, eller angst. Meget “bange” kan godt blive gjort til “angst”, og der er ingen grund til at føle sig mere angst end højst nødvendigt!
Hvor på følelsesskalaen er du? Husk at det du fortæller dig selv at du føler, vil du prøve at efterleve, som en slags profeti. Hvis du siger du er ”angst”, så bliver det sandsynligvis til angst – også selv om det måske bare startede med at være ”bange”.
Jo skarpere vi er til at nuancere hvilken følelse vi har, jo bedre er vi til at forstå hvordan vi har det med situationen, og derved bliver det nemmere at acceptere- eller handle på følelsen.
Følelserne er som et slags indre kompas – det giver dig et udgangspunkt for hvor du er, og fortæller dig hvordan du skal navigere i situationen. Har du fx henimod- eller væk fra følelser?
Jeg behøver dog ikke altid gøre det jeg føler for! Jeg kan registrere en følelse, og vælge at gøre noget andet.
Eksempelvis: Jeg kan godt føle antiparti for en person, uden at sætte adfærd på min følelse, ved fx at skælde ud eller kritisere. Jeg kan tale venligt til mennesker jeg ikke bryder mig om, fordi jeg vælger at det er sådan jeg ønsker at begå mig i denne verden. Jeg har indflydelse på om jeg vil ”gå med” en følelse, eller gøre noget andet. Det kommer jeg nok ikke til at kunne lide personen mere af, men jeg kommer til at holde mere af mig selv.
Hvis jeg oplever mig selv ked af det, for meget af tiden, kan jeg vælge at gøre noget der gør mig glad, så jeg løfter stemningslejet. Personligt skal jeg bare se filmen ”Fars fede juleferie” med Chevy Chase, når jeg er trist, ked af det, eller på anden måde nede. Den fejler aldrig! – jeg sidder hurtigt og klukgriner.
Vi skal kende til vores ressourcer, og det der gør os glade, rolige, tilfredse osv.
Det skal lige siges at det er helt ok at være i dårlige følelser. Nogle gange er der noget at være ked af, eller bekymre sig om! Vi skal bare lære at håndtere dem, og vide at vi kan tage en pause fra dem, hvis det bliver tiltrængt.
Lad os opsummere. Indflydelsen kommer altså med, at jeg er bevidst om at følelser kommer og går, at jeg kan identificere hvilken følelse jeg har, og jeg ved at jeg har et bevidst valg, om hvordan jeg vil handle på følelsen.
Jeg ER nemlig ikke mine følelser, jeg HAR dem bare. 🙂