Naturterapi

Hvad er en naturterapeut?

Som naturterapeut tilbyder jeg terapi i naturen. Vi tager samtalen fra kliniklokalets 4 vægge, ud i den smukke natur – hvor der er god plads og højt til loftet.

Herude har vi ikke kun samtaler, men også oplevelser på et sanseligt og kropsligt plan. Nogle vil også sige på et spirituelt plan. Altså en oplevelse af, at være en del af noget der er større.

Hos mig får du ikke ”kun” en naturterapeut, men også en psykoterapeut og master stresscoach, med i købet. Jeg har efterhånden mange års viden og erfaring, som psykoterapeut og master stresscoach, og det giver naturterapien hos mig et ekstra kvalitetsløft.

På uddannelsen som naturterapeut har jeg selv afprøvet alle metoder og teknikker, på egen krop og sjæl – og jeg må sige, at jeg er meget begejstret for det jeg lærte, og oplevede! Jeg håber, og tror på, at du vil finde det lige så inspirerende som jeg.

Naturterapi skulle være en menneskeret – hvis du spørger mig!

Jeg glæææder mig til at vise dig hvad naturterapi kan!
Mit ønske er, at også du vil føle roen, opdage bevidstgørelserne, finde svar på dine spørgsmål – samt få en oplevelse af forbundethed til dig selv, og naturen.

Mit ønske er også, at vi igennem naturterapiens oplevelser og gaver – får et ønske om at passe godt på den natur, som altid passer godt på os.

Naturterapeut Vivian Lund Hansen
Registreret naturterapeut Vivian Lund Hansen

Hvad er naturterapi?

Når jeg bliver spurgt til hvad naturterapi er, får jeg ofte spørgsmålet; ”Skal man så ud om kramme træer?”. Jeg svarer typisk; ”Ja, det må man da godt! – men jeg har nu også mange andre øvelser og oplevelser i ærmet!”.

Uanset hvad du er til, at kramme træer eller ej, så er jeg sikker på at du vil få et udbytte af naturterapi. Selv de mest skeptiske, overgiver sig efter kort tid i naturen.

Naturterapi er- og kan noget andet, end samtaler i klinikken. Naturterapi er en holistisk tilgang til dig som klient, og de ønsker og udfordringer du kommer med. Her bringes alt i spil; sanser, tanker, nervesystemet, følelser, krop, sjæl osv.

At være i naturen, vækker naturligt vores sanser, og vi oplever ofte nærvær, ro og harmoni. Denne tilstedeværelse giver plads til fordybelse, indsigter og forståelse, som kan omsættes til en (måske nødvendig) forandring. En forandring, som gør at du kan leve et liv, der er mere i overensstemmelse med det der er rigtigt for dig.

Naturen sætter den optimale ramme for at møde sig selv. Her bliver sindet stille – og et stille sind lytter bedst.

Det som naturterapien kan gøre for os mennesker, giver så meget mening i en verden med alt for meget stress, jag, mistrivsel, angst og depression. En verden med et liv, hvor vi har fjernet os fra den natur vi mennesker også er – til et liv, vi ofte slet ikke kan holde til at leve på den lange bane.

Måske kender du allerede til at søge naturen, når du oplever at være trist, vred eller på anden måde er i mistrivsel?
Kender du til at gå en tur i skoven, og trampe godt igennem? Eller søger du ud mod vandet, og lade dig fortabe en kort stund, imens du mærker vinden mod ansigtet, og dufter, ja næsten smager, saltvandet fra havet?
Du er ikke den eneste! – det er vi mange der gør, og det er fordi naturen kan noget. Den har en beroligende effekt.

Som jeg plejer at sige; ”Det er svært at gå sur ind i en skov – og komme sur ud af den igen! Der plejer at ske noget derinde”.

Med naturterapi får du meget mere end en gåtur i skoven – fordi den behøver du jo ikke mig til, det klarer du fint selv!
Når du booker en tid til naturterapi hos mig, vil jeg vil guide dig igennem nogle øvelser og oplevelser, specielt udvalgt til dig. Det gør jeg ud fra hvad vi sammen finder frem til, er dit tema for sessionen.
Jeg støtter og vejleder dig med ord og øvelser, og er med på din rejse. En rejse ind i hvad der nu åbenbarer sig for dig af bevidstgørelser, svar på dine spørgsmål, eller måske noget helt andet?

I naturterapi har vi nok en plan, men vi ved aldrig hvad der sker! Det der sker, er det vi går med – og det giver altid det bedste udbytte.
Så måske får du noget helt andet, end det du kom for. Fordi det var det rigtige for dig.

Hav tillid til at der kommer det der kommer – af en grund. Gør du det, kan du bedre hengive dig til processen, og derved får du det bedste udbytte af naturterapien. Du kan trygt overgive dig til naturen omkring- og i dig selv.

Naturen anses for at have en helende effekt. Det er ikke bare ”Hokus Pokus”! Der er megen ny forskning omkring naturterapi, der understøtter at mennesker med stress, angst og depression, får et rigtig godt udbytte af naturterapeutiske forløb.

Alle andre har selvfølgelig også glæde og gavn af naturterapi!

naturterapi på stranden

Mandalaer over det levede liv, på stranden.

natureffekter

Natur effekter til en sanseøvelse, som “vækker” minder.

Hvordan foregår det?

Vi mødes et aftalt sted i naturen. Jeg tilbyder ofte naturterapi i smukke Bognæs Skov, 10 minutters kørsel fra Holbæk.

Inden vi mødes, får du tilsendt en mail med information om ting du skal være opmærksom på, og det du skal huske at pakke til en dag i skoven.

Hvis vi ikke allerede har talt sammen om hvad du kommer med af tema, og ønsker at arbejde med, så gør vi det når vi mødes.
Det er også ok ikke at vide hvad du vil arbejde med. Måske ved du det ikke, men ved bare at der er noget, der ikke er som det skal være. Måske er du bare nysgerrig på hvad naturterapi kan gøre for dig – det er alt sammen helt ok.

Først ”lander vi lige i skoven”, og ryster hverdagen af os, og dernæst udvælger jeg nogle øvelser, alt efter hvad du kommer med. – og så er vi i gang! Nu kan alt ske!

Når tiden er gået samler vi op, runder dagen af, og gør dig klar til at vende tilbage til hverdagen.
Nu med en ”pose fuld” af oplevelser og bevidstgørelser, som du kan omsætte til noget brugbart for dig, og dit liv.

Naturterapi i Rold Skov

Camp Viv, Rold Skov 

Naturterapi 1:1

Naturterapi strækker sig over lidt længere tid, end en samtale i klinikken.

Når vi har mere tid, kommer vi også mere i dybden, med dit tema. Dvs. du har din helt egen terapeut i 2,3, 6 eller 24 timer – hvor du er i fokus, med de ønsker og udfordringer du kommer med. Tænk sig hvad vi kan udrette med al den tid!

Her er mulighederne for naturterapi 1:1

  • 2 timers naturterapi 1:1
  • 3 timers naturterapi 1:1
  • 6 timers naturterapi 1:1
  • 24 timers naturterapi 1:1, med overnatning i det fri. Fra kl. 12.00 til kl. 12.00 næste dag
Camp Viv på stranden

Camp Viv, Moesgård Strand ved Århus 

Naturterapi grupper

Som gruppe giver det en anden dynamik, end 1:1, og at få oplevelsen af at ”være i båd med andre”, kan være utroligt givende. Specielt fordi vi ofte føler os alene, og som den eneste i verden, med de udfordringer vi nu har.

I en gruppe kan du deltage aktivt og ”gå på” med dig og dit, men du er også velkommen til at være mere observerende, og arbejde i det ”stille” med dig selv.

Learning by experience, kan være meget udbytterigt. Uanset hvad du er til – så er der plads til alle.

Det er muligt at deltage som lukket gruppe (min. 4 personer), fx som familie, venner, mødregruppe m.m. Her deltager kun I, og gruppen er lukket for andre.

Du kan også tilmelde sig en af de åbne grupper der udbydes løbende. Disse grupper er åbne for alle interesserede.

Find dem i naturterapeut bookingkalenderen under events, eller kontakt mig for mere information.

Sansevandringer, er vandringer med fokus på sanserne, hvor du lærer at rette din fulde opmærksomhed til det er er lige her og nu.

Igennem sanserne slipper vi tankerne, og flyder bare med tiden. Der kommer ro på nervesystemet, og det giver en oplevelse af fordybelse, harmoni og balance. De kan være et tiltrængt pusterum fra hverdagens stress og jag. De er også en introduktion til hvordan du selv kan opleve naturen gennem sanserne, og skabe dine egne små pauser, fremover.

Stillevandringer er en variant af sansevandringer, her er der blot mere fokus på at gå i stilhed. Når du er i stilhed længe nok, giver det dig en kærkommen mulighed for at lytte til dig selv. I stilhed får vi ofte adgang til vores ubevidste, som er et skattekammer af information om os, til os.

Både sanse- og stillevandringer bliver løbende udbudt. Find dem i naturterapeut bookingkalenderen under events, eller kontakt mig for mere information om næste vandring.

Her er mulighederne for naturterapi gruppe

  • 3 timer naturterapi for grupper
  • 6 timers naturterapi for grupper
  • 24 timers naturterapi for grupper, med overnatning i det fri. Fra kl.12.00 til kl.12.00 næste dag.
  • Stille- & sansevandringer, 3 timer
Camp Viv, i hængekøjen i skoven.

Camp Viv, Fløjstrup Skov ved Århus

Naturterapi grupper, for uddannelsesinstitutioner

Uddannelsesinstitutioner som ønsker at afhjælpe stress, angst og depression blandt eleverne, kan med fordel booke et forløb med naturterapi.

Med naturterapi vil de unge fx lære at få ro på tankerne, og den urolige krop. De lære at kunne grounde sig selv i tilspidsede situationer, som fx fremlæggelse og eksamen.

Og når jeg nu har deres opmærksomhed, tænker jeg at en snak om; selvværd, at have en realistisk egenvurdering, finde deres plads i den sociale flok, ensomhed, og ikke mindst tanker om fremtiden – også vil være gavnligt for dem.

De snakke kan tages rundt om det varme knitrende bål, i flammernes smukke skær.

Kontakt mig for mere information, om hvad naturterapi kan gøre for jeres elever, undervisere – og skole.

Unge om bålet

I årtusinder har bålet været samlingssted for flokken. Bålet vækker en urgammel oplevelse af at være en del af flokken, og det har de unge brug for, stadig den dag i dag.

Naturterapi grupper, for virksomheder

Naturterapi er også en mulighed for virksomheder. I kan fx booke naturterapi til jeres medarbejdere, eller ledelsesgruppe. Naturterapien kan tilrettelægges efter det tema I ønsker at belyse, og arbejde med.

Det kunne fx være at reducere stress blandt medarbejderne, eller styrke de sociale relationer i et team.

Kontakt mig for mere information, om hvad naturterapi kan gøre for jeres virksomhed.

Morgenkaffen bliver ikke bedre, end på en stille morgen, med støvregn i skoven.

Kaffepausen bliver ikke bedre, end i skoven, en stille formiddag med støvregn

Naturterapi grupper, for kommuner

Flere og flere kommuner har fået øjnene op for at tilbyde naturterapi til deres borgere.

Det kan fx være sygemeldte borgere med stress, angst og depression, eller arbejdsledige.

Uanset hvad udfordringen er, er naturterapi en anderledes måde at møde udfordrede mennesker i mistrivsel på. Er de umotiverede og trætte af psykologer, karrierecoaches og andre tiltag? – ja, så er her noget helt nyt!

Det nye er tilgangen til borgeren, og de rammer den udøves i.

I skoven er vi alle lige – vi er alle lige meget natur. Her nulstiller vi, og begynder at bygge mennesket op igen. Vi bygger op med respekt og ydmyghed for det der er – det giver altid de bedste resultater!

I mit arbejde med borgere på sygedagpenge, og ledige fra jobcentret, er det min erfaring at de rigtig gerne vil det samme, som de fleste andre.

De ønsker uafhængighed fra ”systemet”, en stabil indtægt, arbejdsglæde, et godt helbred, og en god relation til andre mennesker. Det vil jeg rigtig gerne hjælpe dem med at opnå, igennem naturterapi.

Kontakt mig for mere information, om hvad naturterapi kan gøre for jeres kommune og borgere.

Ved sø
Når vi finder vores retning i livet, er det nemt at vide hvilken vej vi skal gå.

Naturterapi – sådan kommer du i gang!

Gå ind i bookingkalenderen, i den kalender der hedder Naturterapi. Her kan du booke 1:1 naturterapi, og naturterapi for lukkede grupper (min. 4 deltager). 

Der er kun begrænsede tider i kalenderen, dvs. ikke alle tider er synlige for dig. Kan du ikke finde en tid der passer dig, så kontakt mig endelig – og jeg vil komme med flere muligheder, for en tur i skoven til naturterapi.

24 timers naturterapi, kan kun bookes efter aftale. Kontakt mig, og så finder vi en tid til dig, til 24 inspirerende timer i skoven.

Naturterapi for åbne grupper – finder du under events. De bliver løbende udbudt. Igen gælder det, hvis du ikke lige kan finde en, så kontakt mig – og jeg vil fortælle dig hvornår næste spændende naturterapi for åbne grupper er.

For sanse- og stillevandringer – se også under events i naturterapi kalenderen.

Da naturterapi forløber sig over flere timer, er det ikke helt ligetil at udbyde dem i en booking kalender. Tøv derfor ikke med at kontakte mig! Det vil glæde mig at finde en anden tid til dig, så jeg kan vise dig hvad naturterapi kan gøre for dig.

Når du har booket en tid til naturterapi i kalenderen, vil jeg kontakte dig, enten pr. tlf. eller mail, med lidt praktisk information, samt for lige at sige; ”Hej”, inden vi ses i skoven.

Jeg ser frem til at høre fra dig.

naturterapi i skoven

“And into the woods I go, to lose my mind and find my soul.” ― John Muir