FAQ

Hvad er forskellen på en psykoterapeut, psykolog og psykiater?
De 3 faggrupper er tæt beslægtede, da de alle beskæftiger sig med menneskets mentale sundhed, og hjælper klienterne med at få det bedre psykisk. Der er dog nogle forskelle, dem vil jeg kort redegøre for.

Psykoterapeut

Med udgangspunkt i samtalen vil psykoterapeuten udfolde og afdække, klientens udfordringer og ønsker. Terapeuten og klienter arbejder med; følelser, tanker, kropsreaktioner, hændelser og handlemønstre, med henblik på at lære klienten nye og bedre måder at håndtere fremtiden på.

En psykoterapeut er uddannet til at hjælpe mennesker med psykiske- og personlige udfordringer, som fx; kriser, generel mistrivsel, angst, stress, sorg eller depression. Undtagelsen er svære psykiske lidelser, og en psykoterapeut kan heller ikke stille kliniske diagnoser. Jeg har dog klienter, med tilknytning til psykiatrien, som har et godt udbytte af samtalerne hos mig. Det sker ofte i samarbejde med psykiatrien, læger og psykiatere, samt andre psykologer.

En kvalificeret psykoterapeut har fuldført en minimum 4-årig uddannelse, fra et privat psykoterapeutisk uddannelsessted. Som en del af denne uddannelse har psykoterapeuten gennemgået omfattende egenterapi og personlig udvikling. Dette er for at sikre at terapeuten møder klienten åbent og empatisk, og ikke overfører ”sit eget” til det terapeutiske rum.

Psykoterapeut er en ubeskyttet titel. Dvs. alle kan kalde sig psykoterapeut – vær derfor opmærksom på at vælge en terapeut, med en grundig og seriøs uddannelse. Jeg er selv uddannet fra Coach & Psykoterapeutskolen i 2010, (www.psykoterapeutskolen.dk)

Psykolog

Psykologer har taget deres uddannelse på universitetet og kan det samme som psykoterapeuter, men kan derudover bl.a. stille kliniske diagnoser. Det er indtil videre også kun psykologer, der tager imod henvisninger fra lægen. Det betyder også, at der ofte er lang ventetid hos psykologerne. Mange psykologer efteruddanner sig i psykoterapi.

Psykiater

Psykiatere derimod er lægeuddannede med speciale i psykiatri. De kan som den eneste af de tre udskrive medicin og arbejder derfor ofte med personer med sværere psykiske lidelser. Også for psykiatere er psykoterapi en efteruddannelse.

Kan jeg bruge min lægehenvisning hos dig?
Da psykoterapeut og stresscoach er privatpraktiserende behandlere, ydes der ikke offentlig tilskud gennem henvisning fra egen læge.

Jeg har dog ingen- eller i perioder kun kort ventetid, og altid samme faste pris igennem hele forløbet.

Hvor lang tid tager et forløb?
Det er svært at svare på, uden at kende til dig og din konkrete situation. Jeg vil dog gøre et forsøg alligevel.

Stresscoaching

Et stresscoaching forløb varer ca. 2 ½ måned, fordelt på 7 samtaler. Her kan du forvente at være rask og på fode igen, efter de 7 samtaler.

Terapi

Jeg plejer at sige, at efter 5 samtaler er man kommet langt, og nogle er endda i mål. Efter 8-12 samtaler oplever jeg et flertal afslutte forløbet, fordi de har opnået det ønskede udbytte af samtalerne.

Det er altid dejligt at sende en glad og selvhjulpen klient ud ad døren, efter at have rejst sig fra et af livets fald. Det kan være vemodigt at sige farvel – men I har min største respekt!

Nogle klienter bliver et til længere bekendtskab. Vi følges ad i flere år! Efter et fuldført forløb, booker de nye opfølgende samtaler. De lægger dog oftest med måneder, hele- eller halve års mellemrum. Klienterne ”samler til bunke”, og når bunken er stor nok, kommer for at vendt nogle livsbegivenheder, søge råd, og få opfrisket redskaberne. Det er lidt ligesom at køre bilen til service, for at passe godt på den, ved at få skiftet olie i tide.

Jeg elsker disse samtaler! Mine ”gamle” klinter er så kompetente og selvhjulpne, alligevel tager de ansvar for at passe godt på sig selv, ved at søge hjælp.

Se et eksempel på en ung ”gammel” klient, i svaret på spørgsmålet; ”Er det pengene værd at gå i terapi?”

Jeg har før gået i terapi, uden at få det bedre. Hvordan ved jeg det virker denne gang?

Jeg bryster mig med at lave, terapi der virker! Det gør jeg på baggrund af, de efterhånden mange års erfaring jeg har (siden 2008), med tilfredse klienter.

Det er kombinationen af terapi, coaching og evolutionspsykologien der giver de flotte, og langtidsholdbare resultater.

I terapien kigger vi tilbage på din historie, og finder årsagerne til dine udfordringer.  I coachingen udvikler og træner vi i nye, og bedre måder, at håndtere din situation på. Derved vil du få indflydelse på, hvordan din fremtid skal forme sig. I evolutionspsykologien binder vi det hele sammen i en flot sløjfe.
Vi vil tale om urhjernen, og du vil få en forståelse for dine reaktioner og handlemønstre, ud fra et helt andet perspektiv. Nemlig dit indre urmenneske! – men meget mere om det, når det bliver aktuelt i terapien. Det kan det godt blive lidt ”langhåret” at forstå her. Bare rolig, det kommer også til at giver mening for dig.

Jeg har lavet en video om hvordan jeg arbejder. Se den her.

Jeg kan jo ikke love dig noget, ift. om terapien vil virke for dig denne gang – men jeg kan garantere dig at jeg vil gøre min del af arbejdet, for at du vil få et udbytte. Den anden del af arbejdet ligger hos dig. Et udbytte kræver nemlig at du også tager et ansvar.

Dit ansvar er at;

 • Møde op til de aftalte samtaler. Dette er en forudsætning!
 • Fortælle om din situation, også selv om det til tider kan være svært. Jo mere jeg ved om hvad der sker i dig – jo bedre kan jeg støtte dig. Jeg vil møde dig fordomsfrit, med empati og forståelse – og jeg er din hånd at holde i igennem hele forløbet, så du kan føle dig tryg.
 • Viser en vilje til at arbejde med den inspiration, og de opgaver du får, imellem samtalerne. Dette plejer dog at være ret nemt, så snart resultaterne af arbejdet begynder at rulle ind.

Tag evt. et kig på klienternes egne udtalelser, af deres oplevelser om at gå i terapi, coaching og stresscoaching hos mig.

Jeg har før gået til psykolog, hvor jeg bare sad og snakkede, og psykologen sagde ikke noget. Er det også sådan hos dig?
Ja, det er faktisk et spørgsmål jeg ofte får! Jeg vil dog lige skynde mig at sige, at der findes mange dygtige og kompetente psykologer derude, der godt kan give feedback til klienten!

Jeg kan ikke udtale mig om hvad andre gør, men hos mig vil du opleve at jeg er en meget talende terapeut. Jeg kan faktisk finde på at afbryde mig selv, i min iver i at give feedback! Vi har dog 2 ører, og kun 1 mund. Altså lyt dobbelt så meget som du taler! Det gælder også for mig.

Jeg stiller spørgsmål, og lytter til dig og din fortællinger. Den viden jeg får er vigtig for kunne møde dig hvor du er, og forstå din situation. Kun du ved nemlig hvad der sker i dig!

Det jeg kan som terapeut, er at lave nogle analyser og koble ting sammen, som du måske ikke selv havde tænkt på. Den feedback til dig, kan give nogle værdifulde ”Aha” – oplevelser, som du kan bruge som motivator, for at skabe den forandring du ønsker dig.

Du kan kun handle ud fra det du ved. Jo mere du ved om dig selv, jo bedre vilkår har du for at ændre de ting i dit liv du er utilfreds med.

Jeg vil glæde mig til at følge dig på din rejse, ind i en lysere fremtid.

Er det pengene værd?
Ja! Men tag ikke mit ord for det. Læs uddrag fra en sej ung kvindes klientudtalelse;

”…Jeg fandt ud af, at jeg faktisk ikke holdte særlig meget af mig selv.. Aha, så er det sgu nok derfor at det var svært at sige ja til mig selv… 

Jeg fik heldigvis hevet mig selv hen til den her fantastiske dame, en terapeut.  Jeg troede sgu ikke rigtigt, at det kunne gøre noget for mig, men jeg ville gerne give det en chance. Vi startede sammen på en lidt længere rejse. En rejse igennem mit liv, baghistorien skulle lige på plads. Hun fik hurtigt sved på panden, da jeg startede med antallet af mine søskende. 

Da jeg havde allermest travlt med terapien og i øvrigt også havde tusind andre jern i ilden, væltede hele læsset sgu. Det føltes som om alt muligt omkring mig smuldrede. Der var drømme knust og mennesker jeg elskede gik i stykker.  Lige der, var jeg ret glad for, at jeg havde den her fantastiske terapeut‐dame. Min bank var mindre glad. 

Det er i virkeligheden slet ikke vigtigt hvad der er skete. Historien handler om de valg jeg tog. Jeg lærte utroligt mange ting om hvem jeg er og hvilke drømme jeg har. Vigtigst af alt, lærte jeg at holde af mig selv. Jeg lærte, at jeg ikke skulle sige ja hver gang, men også NEJ! Tænk, at et nej kan føles så godt… Jeg lærte også at sige fra og stille krav.  Jeg lærte at arbejde med det der fandens selvværd. Jeg lærte også at jeg har værdi! Jeg lærte at det er helt acceptabelt, at jeg er den jeg er. Minder mig i øvrigt om en krummesang Men nok om det.

Jeg er stadig i gang med den her rejse og kampen mod det fandens selvværd. Jeg bliver hver dag bedre til, at tro på mig selv. 

1,5 år i terapi lyder pebret. Jeg vil ikke lyve, det er dyrt! Jeg har dog aldrig nogensinde gjort noget så godt, som at investere en hel pose penge i mig selv. Selve rejsen vil nok fortsætte hele livet. Det er vigtigt at blive ved med, at huske sig selv på at man er værdifuld. Jeg har både gode og dårlige dage, men jeg har det så meget bedre end før. Det er helt uden tvivl. Jeg lærte at stole på min intuition og tro på mig selv…

…Måske kan den give mening for en eller anden at læse, måske er der også en anden, der bliver træt af det der forbandede selvværd. Så vid, at du også er helt lige som DU skal være, du er værdifuld! Du skal nok finde den rigtige rejse for dig. Din rejse er måske ikke terapi, men husk på at du er nød til at investere i dig selv.”

Hvordan finder jeg ud af om du er den rette terapeut for mig?
Dette er et relevant spørgsmål når man søger en terapeut.

Vi ved at der er 3 faktorer der kan forudsige om det bliver et vellykket udbytterigt forløb:

 • At der er kemi mellem klient og terapeut
 • At klienten har tillid til terapeuten
 • At terapeuten tror på at klienten kan!

Jeg tilbyder en gratis, og uforpligtende forsamtale på 15-20 min. Her kan du møde mig, afstemme kemi, og sætte ord på hvad du ønsker hjælp til. Du kan også høre mere om hvordan jeg arbejder, og evt. stille spørgsmål.

Om der er kemi – finder du ud af ved at mærke efter hvad mavefornemmelsen siger. Intuitivt ved du det bare, efter forsamtalen.

Det er helt ok, at du starter du med mistillid. Måske har du dårlige erfaringer med terapi med i baggagen. Det ser jeg ret så ofte. Tilliden til mig som terapeut, kommer dog ret hurtigt, i takt med at du oplever at terapien virker fra gang til gang. Jeg gør mig også umage med at skabe et trygt rum, omkring dig og mig.

For god orden skyld, så tror jeg ALTID på de klienter jeg inviterer ind til samtaler. Hvor der er puls er der håb! – og det gælder også for dig.

Hvordan kommer jeg i gang?
Ja – lad os komme i gang! Jo før du begynder, jo før får du det bedre!

Du kan gøre det på følgende måder:

 • Klik på ”ring mig op” knappen, og jeg vil ringe til dig. Jeg svarer hurtigst muligt, og senest inden for 24 timer.
 • Klik på ”Book tid” knappen, som fører dig ind til Bookingkalenderen. Jeg anbefaler du booker en tid til en opstartssamtale hvis du ønsker terapi, og stresscoaching samtale hvis du ønsker stresscoaching. Er du i tvivl, så book en tid til en gratis forsamtale.
 • Ring eller send en sms på 20770477. Hvis jeg ikke svarer, sidder jeg nok i samtale, men læg en besked og jeg vil kontakte dig hurtigst muligt.
 • Send en mail på hello@vivianlundhansen.dk, eller i ”send en besked” feltet under ”kontakt”.

Jeg ser frem til at høre fra dig – så vi sammen, kan arbejde på at få gjort din drøm til virkelighed.

Kan jeg overhovedet hjælpes?
Selvfølgelig kan du det! Hvor der er puls, er der håb – og det gælder også for dig.

Når du lige nu kigger og klikker rundt på min side, så er det fordi du har et ønske om at noget skal bliver bedre. Ellers ville du ikke være her! Et håb, og måske endda et lille spinkelt et, er alt hvad jeg behøver for at kunne hjælpe dig.

Du behøver ikke at skulle overskue noget, eller vide hvor du skal begynde m.m. – det kan du trygt overlade til mig. Jeg er rigtig god til at stille spørgsmål, og give værdifuld feedback, så du bliver klogere på dig selv og din situation. Det er det du betaler mig for!

Husk, jeg også tilbyder en gratis forsamtale, hvor du vil blive afklaret om et forløb hos mig, er det rigtige for dig.

Er det muligt at komme af med min angst?
Ja, det er bestemt muligt. Jeg har set det ske mange gange med mine angst klienter.

Det gælder både for unge, som for ældre klienter med angst. Nogle har haft angst i mange år, andre kun kortvarigt – men ens for dem alle er, at de har fået det meget bedre, og et flertal er kommet af med deres angst.

Søger du viden om angst, vil du ofte støde på udtalelser som; ”Man kan lære at reducere- og leve med sin angst”. Det er ikke særligt opløftende, når man har et liv med mange begrænsninger, og alvorligt nedsat livskvalitet, på grund af sin angst.

Hos mig skal du ikke affinde dig med at leve med din angst. Vi sætter barren lidt højere – du skal da af med din angst, og leve dit liv fri og glad!

Det der skal til, er en kombinationen af psykoterapi, coaching, evolutionspsykologi & psykoeducation.

Når du kommer som klient hos mig med angst, vil vi arbejde med disse 4 hovedområder;

 • I evolutionspsykologien taler vi rigtig meget urhjerne- og urmenneske snak.

Det vil give dig en forståelse for din angst, og ikke mindst alt det du oplever, som ellers ikke giver så meget mening. Fx når kroppen tror den skal dø, og du bare står i køen i Netto!

 • Du vil også modtage psykoeducation, altså viden om angst. Når du rationelt forstår hvad der sker med dig, er det ikke længere så farligt. Du vil blive fortrolig med at det ”bare” er en angstreaktion, og lære at handle hensigtsmæssigt på den.
 • Med psykoterapi tager vi et kig tilbage i din historie. Vi kigger først og fremmest tilbage på din barndom/opvækst, men også dit voksenliv frem til i dag. Det vi undersøger, er årsager til at netop du, udviklede angst. Det kan være hændelser, som du ellers ikke ville have tillagt særlig stor betydning. Denne del af terapien giver ofte nogle værdifulde ”Aha”- oplevelser.
 • Nu hvor du har hilst på din urhjerne, ved hvad angst er, og kender din historie og mulige årsager til at du fik angst – sætter vi ind med coaching.

Coaching giver dig lavpraktiske værktøjer og redskaber til at håndtere din angst nu, og på sigt helt lukke den ned. Det er de gængse klassiske vejrtrækningsøvelser, og redskaber fra kognitivadfærds terapi – men også mere individuelle redskaber, udviklet specielt til dig og din situation. Det er her du for alvor vil opleve, at lægge angsten bag dig. Du vil udfordre det du er bange for, med en rygsæk fuld af ny viden, og virksomme værktøjer til enhver situation. Nu er det dig der bestemmer, og ikke din angst!

Kan jeg garantere dig at du aldrig får angst igen? Nej, der er ingen garantier!

Du har stadig de dele af hjernen der skal til for at få angst. Hvis omstændighederne er til det kan du, såvel som alle os andre, panikke igen!

Der er dog alligevel noget der er markant anderledes. Du har nu den viden, og de værktøjer der skal til, for at tage angsten i opløbet, så den ikke udvikler sig og overtager dig igen.

Et flertal af mine angst klienter ser jeg ikke igen, men jeg har nogle få ”gamle” angst klienter, der tidligere har overvundet angsten, som kommer tilbage med en ny situation med angst.

De kommer for at få opfrisket viden og værktøjer, og måske er der også en ny bevidstgørelse fra historien der er klar til at blive kigget på. Efter en enkelt, eller ganske få samtaler, er de atter tilbage på sporet- og ude af døren igen.

Jeg er syg med stress for anden gang. Kan jeg forhindre det sker igen?
Ja! Det stresscoaching forløb jeg tilbyder, har et forebyggende element, så du ikke bliver syg af stress igen.

En sygemelding alene hjælper ikke på at forebygge stress i fremtiden. Det gør samtaler hos en behandler, der ikke har speciale i stress, heller ikke. Det der gør forskellen – er at have gennemført et stresscoaching forløb, hos en uddannet stresscoach.

Hos mig får du desuden en stresscoach der også er psykoterapeut, og det giver en anden kvalitet og udbytte af dit forløb. Du får lidt ekstra for pengene, som jeg plejer at sige!

Stress er et livsvilkår, en urgammel overlevelsesmekanisme – og den kan vi ikke fjerne. Det er der heller ingen grund til, da den ofte hjælper os til at; præstere bedre, nå bussen og dukke os for bolden der kommer flyvende i vores retning. Akut stress er ok!

Den stress vi ønsker at forebygge, er langvarig stress, også kaldet kronisk stress – og det er den vi bliver syge af. Et stresscoaching forløb vil give dig den nødvendige viden, og redskaberne til at forebygge at blive syg af stress igen.

Giv dig selv den gave, at leve et liv uden at blive syg af stress igen.

Er online samtaler lige så udbytterige, som samtaler ved personligt fremmøde?

Jeg har nu aldrig været fan af at sammenligne, og det synes jeg heller ikke der er grund til her. Personligt fremmøde giver et godt udbytte, og det samme gør online samtaler. Jeg oplever ikke nogen forskel i udbyttet, bare fordi det er et online forløb.

Når jeg har et billede og lyd at fortolke på, og hele mit kartotek af faglig viden – ja så har jeg alt hvad jeg har brug for, for at yde et godt stykke arbejde. Mine klienter udtrykker også fuld tilfredshed med deres online forløb.

Nogle af mine online klienter har været i klinikken et par gange, men har af forskellige årsager været nødsaget til at tage en samtale online. Et flertal af dem, vælger helt frivilligt at fortsætte deres samtaler online.
Andre har aldrig prøvet andet end online samtaler. Det kan være udenlandsdanskere med behov for en dansk terapeut, angste der ikke kan komme ud af lejligheden – eller klienter fra Fyn og Jylland, som ikke kunne finde en terapeut i deres nærområde, eller som ønskede særlig anonymitet. Min oplevelse er også her, at de alle har fået fuldt udbytte af samtalerne.

Jeg lover fra min side, at levere masser af nærvær og udbytte. Er du i tvivl, er det muligt at booke en gratis forsamtale online, og prøve det af.

Jeg har online samtaler via Zoom, men Skype og Facetime er også en mulighed. Alternativt er det også muligt at få en samtale på telefon.