Stresscoaching

Få viden og værktøjer, til at behandle- og til at komme ud af, din stresstilstand.

Stress kan ramme os alle – hvis bare omstændighederne er til det!

Stress kan have mange årsager. Det kan være både privat og arbejdsrelateret – men uanset hvad årsagen er, er det vigtigt at gøre noget for at nedbringe din stress, og få det godt igen. 

Det gavner nemlig os alle – både den stressede, familien og arbejdsgiveren. 

Når vi oplever vedvarende stress, betyder det at vi har været for stærke, for længe. Vi mistrives, er kede af det, irritable, energiforladte, og livskvaliteten er i bund. 

Det kan nogle gange være svært at genkende sig selv, og mange siger; ”Jeg vil bare gerne være mit gamle glade jeg igen”.

Det der skal til for at få det godt igen, er stresscoaching!

Hvad er stresscoaching?

Stresscoaching har til formål at behandle dine stresssymptomer,  så du kan komme ud af din stress, og blive rask igen. Du vil også lære nogle effektive værktøjer, til at forhindre dig i at blive syg af stress igen.

Forløbet er på 7 samtaler, fordelt på ca. 2 ½ måned.

Samtalerne indeholder disse 3 elementer:

  • Viden om stress. Når du forstår hvad der sker, og at der er en helt naturlig forklaring på det du oplever, bliver du mere rolig.
  • Afstresning. Du lærer nogle simple værktøjer til at nedbringe din stress. Her får du næsen oven vande igen.
  • Værktøjer. Vi tager et individuelt udgangspunkt i dig, og dine stressårsager – og skræddersyr nye og mere hensigtsmæssige strategier til at håndtere din stress, nu og i fremtiden. Derved kan du forhindre at blive syg af stress igen.

Er du, eller en du kender, stresset?

Når stress kan få lov til at udvikle sig i sådan en grad, at flok bliver alvorligt syge af den, er det fordi et af stress symptomerne er; ”Manglende erkendelse af at have stress”.

Jeg oplever ret ofte at klienter sidder med alvorlige symptomer på stress, og stadig ikke kan erkende det, selvom de inderst inde godt ved det.

Faresignalerne på stress bliver forklejnet og bortforklaret med andre årsager. ”Det fordi jeg har sovet dårligt”, ”Jeg har bare travlt”, ”Hvis de andre kan, så kan jeg også holde til det” osv.

Man vænner sig også til at leve med nedsat livskvalitet, som følge af stress. Det bliver ”normalt” at have det dårligt.

Nogle gange kræver det én udefra, der siger, ”Du virker ikke til at have det særligt godt, jeg tror du er stresset”. Andre gange er det kroppen der simpelthen siger STOP. Det kan opleves som at få en kæp i hjulet. En brat opvågning, og et nødvendigt realitetstjek!

Der er ingen grund til at opleve det, så kom det i forkøbet ved at tage ansvar for din situation.

Søg hjælp nu! Jo før du kommer i gang – jo før får du det bedre!

Er du i tvivl om du er stresset, så book en tid til en gratis forsamtale på 15-20 min., hvor du vil få afklaring om din situation. Hvis det viser sig at du er stresset, så vil du med stresscoaching få hjælp til, inden for relativ kort tid, at blive er rask og komme på fode igen.

Er du pårørende, så fortæl den stressede hvad du oplever, og at du er bekymret for dem. Informer dem om muligheden for en gratis forsamtale, så også de kan blive afklaret.

Du er som bekymret pårørende, ven, leder eller kollega, også velkommen til at kontakte mig for råd og vejledning.

Er du stresset?

Hvad er stress?

Stress er en medfødt urgammel mekanisme, og den handler kort og godt om overlevelse. Alle kan blive stresset – det er noget vi har tilfælles med dyrene. 

Når vi udsættes for en fare eller trussel, reagerer vi instinktivt med en kamp, flugt eller frys stressreaktion, så vi kan få bragt os i sikkerhed i en fart. Det er det vi kalder akut stress. 

Vi vælger ikke selv at blive stresset, det sker helt automatisk. Du vil instinktivt tage hånden op foran ansigtet, for først bagefter at finde ud af, at du afværgede at få en bold i hovedet!

Naturens hensigt med stress giver god mening. Stresshormonet adrenalin sørger for kicket og kræfterne, og kortisol for at vi kan vedholde energien længe nok, så vi kan slippe ud af faren og komme i sikkerhed. 

I de rette doser, er den akutte stress medvirkende til, at vi kan yde en ekstraordinær præstation. Vi bliver sådan lidt superwoman og superman agtige – og vi kan virkelig få noget fra hånden! 

Men! ”Alt med måde”, lyder et klogt ordsprog – og det gælder også for stress. 

Når vi stresses for ofte, og for længe, vender bøtten. Hvor vi før præsterede bedre, bliver vi nu ineffektive, af de mange stresshormoners slidtage på krop og psyke. Vi mistrives og skranter, og ender med at blive syge af den vedvarende stresstilstand.

Stressårsagerne kan som nævnt være mange, og de er lige så individuelle som vi mennesker er. Det der stresser den ene, kan afstresse den anden. 

Fælles for os alle er dog, at vi vil opleve stress, når vi føler os udfordret over evne. Når vi ikke længere føler vi kan mestre situationen. Når det vi ønsker for os selv, ikke passer med vores virkelighed – eller når vi oplever at må handle imod vores egne indre værdier. 

Det kan være rent praktisk, som fx; mængden af arbejdsopgaver, konflikter der kører i ring, generelle udfordringer ved livet i hamsterhjulet, eller sygeplejerskeren der må gå fra et halvt fuldført arbejde, fordi den næste patient kalder.

Det kan også være vores egne tanker. En stresset hjerne (som jo har besluttet sig for der er fare på færde), har en overlevelsesstrategi, der går ud på at være på forkant med alverdens ulykker! – og så kan vi virkelig få gang i negative- og bekymrende tanker. Scenarierne for hvad der kan gå galt er jo uendelige, og vi kan tænke 24/7, dag og specielt nat. Når vi nu alligevel ligger der vågen og tæller knaster i loftet, fordi vi igen ikke kan sove! 

Tankerne bliver en ond spiral – en skrue uden ende! 

Om vi står overfor en reel fare, eller vi ”bare” tænker på en fare, kan den stressede hjerne ikke finde ud af! Den føler sig truet hver gang, uanset om det er en tanke eller en reel fare – og derfor sender den stresshormoner ud i kroppen, som igen og igen aktiverer en ny stressreaktion. Kæmp, flygt eller frys for livet!

Derfor er det så vigtigt at gribe ind med stresscoaching. Der skal mere til en blot en sygemelding i et par uger, eller nogle samtaler hos en behandler der ikke har speciale i stress. Du skal have professionel hjælp til at lære at håndtere din stress nu, og forebygge at blive syg af den igen i fremtiden.

Hvad er stress?

Stress signaler

Grønne stress signaler

Dem oplever vi ved akut stress. Det kan være en pludselig opstået situation, som kræver en ekstra indsats af os. Fx når vi løber efter at nå bussen, ser en overfyldt indbakke i mailen, eller når vi tænker på dagens fremlæggelse foran klassen.

Grøn stress er OK – det oplever vi alle. Det gør at vi kan yde en ekstra indsats, i en presset situation. Det er dog vigtigt at vi afstresses igen, og atter komme i ro.

  • Midlertidig hjertebanken
  • Hurtigt overfladisk åndedræt
  • Tics
  • Anspændte muskler / rysten
  • Knugen i mave og bryst
  • Kolde fødder og hænder
  • Sveder / koldsveder
  • Tørhed i munden
  • Diarré / tissetrang
  • “Sommerfugle i maven”

Gule stress signaler

Vær opmærksom – nu har du moderat stress! Dvs. du har været stresset for ofte, og for længe, og nu er kroppen ved at komme i ubalance. Du begynder at mistrives, og stress signalerne er mere diffuse, og ikke nødvendigvis koblet op på en aktuel situation.

Det er ok at opleve disse symptomer i en kort periode (op til 3 uger), som fx ved en flytning, planlægning af en konfirmation, eller i eksamenstiden – men efterfølgende er det vigtigt at sætte ind med afstresning og restitution. Hvis du fortsætter som hidtil, er du i risiko for at blive alvorlig syg af stress.

  • Sover dårligt om natten
  • Træthed / manglende energi
  • Uro i kroppen
  • Irritabel / kort luntet
  • Mange tanker / bekymringer
  • Indre modstand og modvilje
  • Lettere til tårer (oftest kvinder)
  • Indesluttet og tavs
  • + alle de grønne stress signaler

Røde stress signaler

Disse stress signaler indikerer at du har vedvarende stress, også kaldet langvarig- eller kronisk stress. Du er i alvorlig mistrivsel, og har overhørt stress signalerne alt for længe.

Kroppen råber STOP! Den kan snart ikke mere, og hvis du ikke stopper op og gør noget, så gør kroppen det! Det kan opleves som at få en kæp i hjulet ved høj fart – en brat, men nødvendig opbremsning!

Pludselig står man og græder nede i Netto, får et angstanfald i bilen på vej til arbejde, oplever at ”tabe sutten” og verbalt overfalde en kollega. Eller det der er endnu værre, et totalt fysisk og psykisk kollaps.

Nu går den ikke længere! Manglende erkendelse af stress, eller ej – der skal gøres noget, for at komme et eventuelt sammenbrud i forkøbet.

  • Glemsom / laver flere fejl
  • Trækker sig socialt / fraværende
  • Aggressiv
  • Mave- og tarm problemer
  • Forværret eksem, sygdom og uforklarlige smerter
  • Tankemylder / katastrofetanker / angst eller angstlignende oplevelser
  • Nedtrykthed / depressiv
  • Øget forbrug af stimulanser (alkohol, cigaretter, kaffe, osv.)
  • Manglende erkendelse af at være stresset
  • Blødningsforstyrrelser (kvinder)
  • + alle de grønne og gule stress signaler

De ovennævnte stress signaler er blot nogle få udvalgte. Stress signalerne er mange, og lige så individuelle, som vi mennesker er.

Stresset – og hvad nu?

Genkender du dig selv i de ovennævnte stress signaler, specielt de gule og røde? – så er det tid til at booke en tid til stresscoaching, så vi sammen kan arbejde på at du får det godt igen.

Fortvivl ej – der er masser af håb! Husk at uanset hvor stresset du er, er der rigtig meget at gøre for at du bliver rask igen. Overlad det blot til mig, at hjælpe dig med hvordan!

Jeg oplever jævnligt stressklienter komme ”kravlende” ind ad døren, som går oprejste og glade ud ad døren igen, når de har fuldført deres stresscoaching forløb.

Det første skridt er at booke en tid til en gratis forsamtale, hvis du ønsker at møde mig, og høre mere om hvad stresscoaching er. Eller måske er du i tvivl om du er stresset, så kan du få afklaring på hvad din situation er.

Ønsker du bare at komme i gang så hurtigt som muligt, kan du kontakte mig på en af disse måder:

Jeg sidder ofte i samtale, men svarer så hurtigt jeg kan, og altid inden for 24 timer i hverdagene. Du er også velkommen til at kontakte mig i weekenden, jeg svarer dog mere sporadisk.

Jeg har akuttider, så du kan komme hurtigt for, og få en tid inden for 1-2 uger.